Sami Rastas, 46, Tietojärjestelmäasiantuntija

Tulorekisterin jatkuvien palveluiden ylläpidon operatiivisesta toiminnasta vastaava tietojärjestelmien asiantuntija ohjelmisto- ja palveluyritys Digiassa

”Aloitin kehittäjänä jyväskyläläisessä ohjelmistoyrityksessä toukokuussa 2000. Opintoni ammattikorkeakoulussa olivat silloin vielä kesken, mutta valmistuin samana vuonna informaatioteknologian insinööriksi. Kehitystyön lisäksi olen työskennellyt projektipäällikkönä ja sisäisten tietojärjestelmien asiantuntijana.

Vuonna 2019 menin mukaan tulorekisterin ylläpitoprojektiin. Se alkoi nopeasti kiinnostaa enemmän, ja helmikuussa 2020 minut valittiin tuotantopäälliköksi. Nyt vastaan tulorekisterin jatkuvien palveluiden ylläpidon operatiivisesta toiminnasta – eli siitä, että tulorekisteri toimii. Jos minulla olisi käyntikortti, siinä lukisi senior service manager.

Olen pitkän linjan sitoutuja, en hyppää työpaikasta toiseen. Takana on jo 22 vuoden putki Digialla. Olin pitkään sisäisen tietohallinnon tehtävissä, mutta asiakasnäkökulma tuli oivalliseen saumaan. Nykyinen toimenkuvani on todella antava ja sillä on kansallisella tasolla erittäin paljon arvoa. Se tuo merkityksellisyyttä työhön.

Urallani on ollut sopivasti vaihtelua ja työ on tuntunut kiinnostavalta koko ajan. Firman sisällä on runsaasti erilaisia tehtäviä. Yrityksissä pitäisi kertoa entistä enemmän niistä mahdollisuuksista, joita se tarjoaa. Siitä puhuminen ei koskaan ole turhaa. Kiinnostavia uusia työtehtäviä voi tulla esimerkiksi silloin, kun yritys ostaa pienempiä yrityksiä ja uutta liiketoimintaa. Yhden työn aloittaminen ei siis tarkoita, että jäisit eläkkeelle samasta roolista.

Hyvä työyhteisö on tärkein asia työssä viihtymiselle. Ilman työkavereita ja koko meidän jengiä ei olisi mitään. Asiat otetaan vakavasti ja päivät voivat olla hyvinkin pitkiä, mutta työssä pitää olla hauskaa. Huumori näkyy palavereissamme, jotka yleensä ovatkin iloisen letkeitä.

Kun aloitin työn tulorekisterissä, asuin viikot Helsingissä ja viikonloput kotona Jyväskylässä. Reissaaminen kuitenkin loppui kuin seinään huhtikuussa 2020, kun korona iski ja siirryttiin etätöihin. Etätyöaikana olen kannustanut siihen, että sisäisissä palavereissa pitää jättää aikaa muistakin kuin työasioista puhumiseen. Se voi tarkoittaa keskustelua vaikkapa harrastuksista tai uuden pyörän hankinnasta. Se on todella tärkeää, koska kaverit istuvat yksin kotona. Jos tiimin yhteishengestä pitää huolen, silloin kaikki asiat hoituvat.

Edellisessä kehityskeskustelussa sanoin esihenkilölleni, että olen työhöni ja tehtäviini erittäin tyytyväinen. Tällä hetkellä en halua edetä tai vaihtaa mitään. Nyt ei ole muutosten aika. Tämä tilanne voisi kestää vaikka kymmenen vuotta, vaikka eihän sitä koskaan tiedä. Meidän yrityksessä esihenkilöt seuraavat tilannetta ja ovat ajan hermolla. Työtehtäviä vaihdellaan tarpeen ja mielenkiinnon mukaan.”